Vooral in het begin rijst natuurlijk de vraag, wat mag ik met mijn sub doen of, vanuit het andere perspectief, waar moet ik me als sub mee bezig houden. Het is heel belangrijk om te onthouden dat je je nergens aan hoeft te binden. Het is jouw beslissing hoe ver je wilt gaan en waar je de grenzen wilt stellen. Er zijn geen minima of dingen die je absoluut moet doen, anders is het geen echte BDSM. Maar er zijn mensen die dat zeggen en daar moet je bij vandaan blijven.

WANNEER JE EEN DOM ONTMOET.

Al aan het begin van de kennismakingsfase moet je bepalen of de andere persoon niet alleen qua visuele en intellectuele ideeën overeenkomt met die van jou, maar ook of hun neigingen op het gebied van BDSM überhaupt overeenkomen met die van jou. Als een van de twee vooral van pijn houdt en de ander meer van vastgebonden zijn, zijn frustratie en ontevredenheid onvermijdelijk.

Sommige mensen die zichzelf omschrijven als dominant hebben al claims en het idee wat een sub voor hen zou moeten doen, zoals het uittrekken van hun ondergoed bij de eerste ontmoeting. Als je het leuk vindt, zal niemand je tegenhouden, maar het is geen soeverein gedrag en je hebt nergens recht op bij een eerste ontmoeting, omdat je het er niet eens mee eens bent of er ooit een sessie zal zijn en jezelf eigenlijk beperkt tot "Doms" het bereik van een sessie.

DOMRECHTEN IN EEN SPELRELATIE OF PARTNERSCHAP.

Buiten een sessie heeft een Dom geen speciale rechten en ja, zelfs een dominante kan een onderdanige zijn. Het is een individuele vraag of men ook in het dagelijks leven BDSM-elementen wil beleven, maar in principe moet er in het dagelijks leven op voet van gelijkheid worden samengewerkt en moeten problemen in der minne worden opgelost, zoals dat bij volwassenen gebruikelijk is. Een Dom heeft niet het recht om zijn sub in het dagelijks leven te raken of te bevelen.

Zelfs met een seksueel onderdanige neiging heb je in het dagelijks leven dezelfde rechten en plichten als ieder ander.

WAT MAG DOM DOEN IN DE SESSIE.

Zodra jullie allebei een sessie willen starten, veranderen de spelregels fundamenteel. Gelijkheid creëert een machtsongelijkheid en een Dom mag eem gehoorzame sub verwachten binnen de grenzen die voor de sessie zijn gesteld en deze ook met gemeenheid afdwingen.

U moet vóór een sessie over uw neigingen en verlangens praten. Over wat je leuk vindt aan een sessie en bepaal wat er mag gebeuren tijdens de sessie. Binnen deze grenzen is een Dom vrij om zijn eigen gemeenheid te kiezen, maar daar zijn natuurlijk ook grenzen aan. Als de sub merkt dat het te veel is, kan ze het aangeven en als het niet anders kan, kan een sessie op elk moment worden beëindigd door het codewoord te benoemen.

Een Dom is geen plaatsvervangend agent, wat betekent dat hij niet de dingen met een Sub hoeft te doen die de Sub zou willen, maar zelf kan beslissen wat er gebeurt en wat achtergehouden wordt. Het hoort bij het spel dat de dominante beslist wat er gebeurt, een sub krijgt wat ze wil, maar niet wanneer ze wil. Het gaat om het gevoel onderworpen te zijn en je zin niet te kunnen krijgen, maar een dom moet natuurlijk rekening houden met de wensen van subs, want op den duur komen er geen sessies meer samen omdat de sub ontevreden is.

Dom's rechten eindigen duidelijk op het punt waar u uw grens stelt. Dat betekent dat als een sub zegt dat ze geen anale seks wil, de dom het ook niet kan forceren tijdens de sessie.

WELKE PRAKTIJKEN EEN SUB MOET TOLEREREN.

Het is heel belangrijk om te zeggen dat er geen enkele oefening is die een sub moet doorstaan. Je bepaalt zelf welke praktijken je individueel beoefent en er zijn geen minima of dingen die er gewoon bij horen. Je hoeft niets te doen waardoor je je ongemakkelijk voelt of jezelf niet vertrouwt. Een goede Dom luistert naar je onzekerheden of afkeer en dwingt je nergens toe, maar zal ook geïnteresseerd zijn in je plezier en welzijn. Als iemand je steeds probeert over te halen om iets te doen, moet je serieus overwegen of je te maken hebt met een geschikte partner die rekening houdt met je eigen wensen en ideeën of met een egoïst die alleen zijn eigen behoeften wil bevredigen.