Veel mensen hebben de afkorting BDSM al eens gelezen, maar het is nog lang niet voor iedereen duidelijk wat het nu eigenlijk is. In dit artikel ontdek je waar het allemaal om draait en welke soorten plezier er achter deze vier letters schuilgaan.

Wat is bdsm precies.

Ten laatste sinds de succesvolle roman "Fifty Shades of Grey" is het onderwerp BDSM maatschappelijk geaccepteerd geworden en wordt er steeds vaker openlijk over deze seksuele verscheidenheid gesproken. Maar hoewel dit acroniem nu een vertrouwd gezicht is, begrijpen veel mensen nog steeds niet precies wat BDSM eigenlijk betekent.

 • De vier letters BDSM staan ​​voor zes termen. Namelijk bondage, discipline, dominantie, onderwerping, sadisme en masochisme. 
 • Bij het naleven van deze praktijken neemt de ene partner meestal de dominante rol op zich, terwijl de andere in de rol van de onderdanige glijdt. Sommige mensen voelen zich ook aan beide kanten op hun gemak. Men spreekt dan van een switcher.
 • Het is geenszins zo dat de dominante, actieve partner de volledige controle overneemt. De grenzen van zo'n avontuur worden vooral bepaald door het onderdanige gedeelte. Een stopwoord is gebruikelijk. Als dit wordt vermeld, is de limiet overschreden en is het spel afgelopen.
 • Daadwerkelijke geslachtsgemeenschap hoeft niet noodzakelijkerwijs plaats te vinden bij het beoefenen van BDSM. Het gaat veeleer om spelen met macht en onderdrukking als winst op plezier. Voor veel volgers van deze variant staat seks of een orgasme niet op de eerste plaats.

Verschillende soorten plezier in BDSM.

BDSM is heel complex en wordt door de volgers soms heel anders beleefd. We laten je kennismaken met enkele variaties op deze sekspraktijk.

 • Bovenal staat het beheersen van de lust van de onderdanige, maar ook het toevoegen van plezierige pijn voorop bij BDSM. Dit kan variëren van zacht met de hand op de billen slaan (spanking) tot zweepslagen en zelfs trappen in de geslachtsdelen.
 • Ook bij BDSM speelt vernedering een grote rol. Het gevoel vernederd te worden door een ander en totaal hulpeloos te zijn betekent een enorme winst aan plezier voor onderdanige mensen.Een dergelijke vernedering kan plaatsvinden door middel van fysieke straffen, maar ook door verbale vernedering.
 • Kunstzinnige bondagespellen, waarbij de onderdanige partner wordt vastgebonden, horen er ook bij voor veel BDSM-fans. We hebben het hier over slavernij. Hier wordt de onderdanige partner min of meer beperkt in zijn beweging door vaardige en kunstzinnige knopen en knooptechnieken.
 • Fetisjen spelen ook een grote rol in BDSM. Dit betreft vaak kleding van vinyl of leer, maar ook het dragen van luiers voor volwassenen, hoge hakken of andere objecten die verlangen aanwakkeren.

Rollenspel in BDSM.

BDSM is voor veel aanhangers van de scene een manier van leven, maar ook een ontsnapping uit het dagelijks leven. Het is niet ongebruikelijk dat BDSMers in andermans rollen kruipen. Of leef een kant van jezelf uit die voor het publiek verborgen blijft.

 • Bij het zogenaamde rollenspel kruipen de deelnemers meestal in de rollen van mensen met een heel andere machtsverhouding. De dominante partner speelt dan zijn macht uit over de zogenaamd hulpeloze onderdanige.
 • Populaire rollenspelers zijn bijvoorbeeld baas en werknemer, huisbaas en huurder, warenhuisrechercheur en winkeldief of politieagent en parkeerwachter. De Dom neemt meestal een positie in waarin hij zijn tegenhanger volledig in handen heeft.
 • Een andere variant van rollenspellen is pet play. Minstens één van de deelnemers kruipt in de rol van een dier. De onderdanige partner neemt meestal de rol van een dier op zich, dat vervolgens wordt opgevoed en getraind door de dominante partner.
 • Travestie is niet echt een rollenspel, het is meer een omkering van de rollen. Want bij deze praktijk worden kledingstukken gedragen die nogal atypisch zijn voor het eigen geslacht en ook vernederend kunnen zijn in de context van BDSM. Bijvoorbeeld wanneer de man een dienstmeisjesoutfit draagt ​​en daarvoor wordt geplaagd of vernederd.

BDSM vereist vertrouwen.

Als beide partners genieten van het spel van dominantie en onderwerping, kan BDSM de relatie zeker verrijken. Als je dit soort plezier graag wilt proberen, moet je het rustig aan doen.

 • BDSM kan alleen een plezier zijn als beide partners kunnen genieten van deze vorm van seksualiteit. Dus doe nooit mee in het belang van je partner.
 • Benader BDSM langzaam. Voordat zwepen, kaarsvet en bondagetouw worden gebruikt, probeer dominante uitspraken aan je partner, zachte bondagespelletjes of zelfs een klap op de billen.
 • Vertrouwen is vooral belangrijk als het gaat om zintuiglijke deprivatie. Hier wordt het genot vergroot door een of meer zintuigen te ontnemen of te beperken. Bijvoorbeeld door te blinddoeken, gehoorbescherming te dragen of zelfs een gasmasker.
 • Zorg ervoor dat je elkaars beperkingen accepteert. Niet alleen het dominante deel kan gemakkelijk overdrijven door te harde woorden te kiezen, ze te kordaat aan te pakken of zelfs het stopwoord te negeren. Het onderdanige deel kan ook te ver gaan door praktijken van de partner te verwachten die voor hen ongemakkelijk zijn.